Havaintoja raiteelta

Kuljen lähes päivittäin junalla Tampereelle töihin, kulkiessa tapaa monenlaisia ihmisiä ja tulee juteltua säännöllisemmin kulkevien kanssa monista ajankohtaisista aiheista. Väittäisinpä saaneeni jopa uusia ystäviä tämän kulkemisen myötä.

VR muistaa piristää kulkijoita tasaiseen tahtiin erilaisin uudistuksin, milloin muuttuvat aikataulut, milloin hinnat tai kohta, minne pitää osata junassa istahtaa minkäkinlaisen lipun kanssa. Kaikkiin näihin on opittava ja totuttava, mikäli aikoo junalla kulkea.

On mielenkiintoista seurata, miten vähän VR tai oma kuntamme kiinnittää huomiota näihin kulkijoihin. Tehostamisen varjolla on lipunmyynti lakkautettu asemalta ja siirretty R-kioskeille ja nettiin. Viialastahan asemarakennus on poistettu jo kauan sitten. Mitenhän vieraspaikkakuntalainen saa lippunsa? No vielä sen saa junasta, kun vain maksaa hieman ekstraa.

Nousen itse junaan useimmiten Viialasta, välillä vien auton odottelemaan pysäkille, välillä saan kyydin. Kumpaankin aamujunaan nousee pari-kolmekymmentä ihmistä, jokainen heistä tulee paikalle jollakin tavoin. Onneksi eri tavoin. Autoille ja saattoliikenteelle ei junaseisaketta ole suunniteltu. Liittymät molemmin puolin raiteita ovat kapeat ja parkkipaikkoja muutamalle autolle. Niinpä etenkin iltapäivisin Tampereelta tullessa on melkoinen ruuhka valmis. Kävelijät joutuvat kävelemään ajoradalla, kahden auton on lähes mahdoton sivuuttaa toisiaan. Vaaratilanteita näkyy jokseenkin päivittäin.

Tuon junaseisakkeen ympäristö on rakentamatonta pöheikköä, en tiedä kenen omistuksessa, mutta mielestäni se olisi mahdollisuus tehdä saapuminen Akaan Viialaan kiinnostavaksi ja miellyttäväksi. Myös junan odotteluun kaipaisi jotakin parannusta. Kun juna on yllättäen myöhässä vartinkin ja nuo kolmekymmentä kouluun- ja työhönmenijää yrittävät pysytellä sadesäällä kuivana bussipysäkkikatoksen alla, on näky melko lohduton.

Väitän, että kolmannelle raiteelle ja tiheämmille junavuoroille riittäisi kulkijoita ja tämäkin toimisi kunnan houkuttelevuutta lisäävänä asiana.

Kommentointi on suljettu.